We blijven thuis, we eten thuis aan een gezellige kersttafel en we gaan thuis uit eten. Sta jij deze dagen veel in de keuken en maak jij een compleet kerstdiner of ga je afhalen? Natuurlijk wil je dan dat de presentatie op en top is. Ik help je daarbij.

Eén ding is zeker, we willen allemaal eten van een mooi gedekte kersttafel. Eentje die er zo gezellig en mooi uit ziet dat het zonde is om er aan te gaan zitten en als we eenmaal zitten dan willen we niet meer van tafel omdat het zo gezellig is om aan zo’n mooi gedekte kersttafel te zitten.

Vroeger bij mij thuis…

Vroeger hadden we lieflijk bedrukte kerstkleedjes, het zondagse servies kwam uit de kast, de mooiste glazen werden opgepoetst en het zilver bestek werd al weken van te voren afgewassen en opgepoetst. Ik weet nog wel dat mijn moeder van die kerstkleedjes had, een rood kleed, geborduurd met witte borduursels en een ronde witte met een kersttafereel erop bedrukt, als die uit de kast kwamen dan wist ik het zeker, dan was het bijna kerst. De gezelligste tijd van het jaar. 

Maar bij die setting bleef het dan ook, qua tafeldekken,  oohja en een servetje opgerold in een echt zilveren servetring, of gevouwen in een waaier. 

Inspiratie vanuit alle hoeken

Tegenwoordig is dat wel anders, de ene tafel wordt nog mooier gedekt dan de andere . Op Pinterest kun je echt de mooiste en de leukste ideeën vinden om de tafel mooi te dekken. Sommige tafels hebben wel wat meer voorbereiding nodig, maar een aantal ideetjes kun je ter plekke nog maken. 

En bedenk je nu ineens vandaag, ik zal de tafel is mooi dekken voor kerstavond of bijvoorbeeld het kerstontbijt? Je hoeft niet meteen naar de winkel te rennen, geen paniek, waarschijnlijk heb je het gewoon in huis of in de tuin. 

Hieronder heb ik een aantal niet te moeilijke snel klaar tips voor het last minute tafel dekken in de kerstsfeer.Tip 1: dinerkaarsen

Gebruik lekker veel dinerkaarsen, kids aan tafel? Gebruik dan dinerkaarsen op led batterijen.

Kaarsen op tafel geeft meteen al lekker veel sfeer.

Dinerkaarsen op tafelTip 2: kerstgroen

Knip wat dennentakjes uit de tuin, of als je geen dennenboom in de tuin hebt, knip op een onopvallende plaats een paar takjes uit de kerstboom, natuurlijk niet in het zicht, en doe er met een klein lintje een strikje omheen. Leg bij ieder bord een takje en voila…. kerstsfeer!!! 

Je kunt er ook kleine pakketjes van maken met het bestek en een takje kerstgroen. 

Heb je nog rozemarijn takjes over? Je weet wel, dat heerlijke kruid wat je bij de aardappels in de oven kan doen. Met die takjes kun je ook de kersttafel leuk aankleden en het ruikt ook nog eens heerlijk.

simple last minute tafel dekken

Tip 3: kerstdecoratie

Heb je nog kerstballen, dennenappels of ornamenten over? Vul dan wat vazen, vaasjes of bijvoorbeeld schalen. En zet die op tafel, tussen de kaarsen. Wat zal het mooi schitteren door het licht van de kaarsen. Of leg de ballen allemaal los op tafel, als een loper over het midden van de tafel.

Tip 4: tafel loper

Leg wat grotere dennentakken over het midden van de tafel, met daarop verschillende kerstballen her en der en haal door de takken kerstverlichting die op batterijen werken.  Wedden dat de tafelgasten het super mooi vinden? 

Tip 5: schitterende details

Mocht je het nog in huis hebben, bij de kerstspullen bijvoorbeeld, strooi wat sterretjes over de tafel. Hou je niet in, lekker veel strooien. Laat de boel maar flink schitteren!! 

Tip 6: borden op tafel

Maak gebruik van grote borden, zet daarop een kleiner bord, met daarop een servetje bijvoorbeeld. Je kunt daarbij misschien ook nog een heel klein kadootje erbij doen, een kaarsje of een klein potje jam wat jezelf gemaakt hebt. Lief toch? Ze zullen heel blij zijn met jou! 

gebruik van borden op tafel tijdens kerst

Tip 7: de juiste kleuren

Als laatste tip, houd rekening met de kleuren, probeer er voor te zorgen dat alle kleuren die je gebruikt bij elkaar passen. 

Kijk voor meer tips over de kleuren van je kerst tafel in mijn blog over de kerst in huis halen

kleur gebruik op tafel

Ik hoop dat ik je op wat leuke ideetjes heb gebracht en heb kunnen inspireren voor het last minute tafel dekken. Ik wens je een hele fijne kerst, geniet en maak er een mooie boel van.


Volg me op social media voor meer inspiratie, tips en ideeën.