En daar in één keer uit het niets was daar de vraag van Mike, of ik zijn café Proost wilde restylen. De wens was: maak van het oubollige bruine café, een café waar jong en oud zich thuis kan voelen.

Restylen is de kunst van weghalen en het juiste toevoegen.

Ik had er meteen een leuk idee bij, niet te veel weghalen anders gaat juist de sfeer eruit maar iets toevoegen voor de juiste sfeer. Een bruin café is het gebleven maar wel wat verjonging erin.

Starten vanuit een ‘gevoel’

Ik ben begonnen met een leuk verkennend gesprek met Mike, tijdens dit gesprek heeft hij zijn wensen aan mij kenbaar gemaakt en samen hebben we al een beetje gebrainstormd over de sfeer.

Stap 1: getting the ‘mood’

Daarna heb ik een moodboard gemaakt, hierin liet ik de sfeer zien wat ik voor ogen had voor het café. Mike was meteen enthousiast en ik ben toen verder gegaan om het plan te maken.

Stap 2: plan voor kleur, licht, sfeer

In een uitgebreid plan omschrijf ik in detail het kleurenpalet. Waarbij de gekozen kleuren goed passen bij de bestaande elementen in de ruimte zoals het bar gedeelte en de raampartijen. Er is in de ruimte groot verschil tussen donkere gebieden achterin de ruimte en lichte partijen nabij de ramen, naast een uitnodigende entree en tussendoor loopjes naar bijvoorbeeld het keukengedeelte en sanitair. In de keuze van het juiste kleurplan is hier rekening mee gehouden. Bovendien is het prioriteit dat de kleuren een positief effect hebben op het welbehagen van de gasten.

Het lichtplan is esstentieel voor goede bedrijfsvoering. Het team moet goed kunnen werken en zicht hebben op looproutes en handelingen. Maar voor de gasten is ambiance en warme sfeer belangrijk. Door de juiste balans tussen ‘harde’ en ‘zachte’ verlichting is dit gerealiseerd.

3D sfeerimpressie voor juiste keuzes

Alles is vastgelegd in een gedetailleerde 3D sfeerimpressie.

Stap 3: de realisatie

De achterste muur is een wand van metselwerk, het zorgt voor de stoere touch, voorheen zat hier een behang op. De hoofdkleur is natuurlijk donker bruin, met het dominant aanwezige donker gebeitst houten bargedeelte, de tafels, de vloer, al het meubilair en de lambrisering. De bovenkant van de lambrisering is geverfd in een schitterende warme groene kleur. Deze kleur geeft veel sfeer aan het café.

Het resultaat

Het café is duidelijk qua indeling hetzelfde gebleven, maar er is nu een éénheid met kleur waardoor het achterste gedeelte ook echt bij de rest van het café komt. Voorheen zat er een trap, die is nu weggehaald, daarvoor is een vaste statafel in de plaats gekomen, het maakt het café groter, het oogt ruimer en door overal dezelfde wandkleur toe te passen is het nu één geheel.

https://www.youtube.com/watch?v=HrripW9gQnA

Een super gezellig café om lekker te PROOSTen op het leven. PROOST!!

Bekijk hier de publicatie van de opening in BN De Stem