Dit is één van de meest gestelde vragen tijdens een interieuradvies. Ga je voor een hoekbank of een “gewone bank” ? Vele klanten zouden graag een hoekbank willen, maar twijfelen of dit ook de beste keuze is qua styling en indeling. Ik geef je hierover mijn advies wat de beste keuze is.

Meten waar de hoekbank of gewone bank komt

Het klinkt misschien cliché, maar meten is echt weten. Een hoekbank of een gewone bank kan er in de winkel prima uitzien qua formaat, maar als hij in de woonkamer staat, blijkt dat ding opeens een enorm object. Ook met een rechte bank werkt dit zo. Meet daarom altijd goed na of een bank ook echt op de plek past waar je hem bedacht hebt. Of beter nog, doe dat voordat je op pad gaat voor een bank.

Hoe je dit het beste kunt meten? Om een goede indruk te krijgen, doe je dat door kranten (of ander papier) in de vorm van de bank op de grond te leggen. Zo zie je direct hoeveel ruimte de bank in beslag gaat nemen en of je nog voldoende loopruimte overhoudt. Een ander handig foefje, is met dozen, verhuisdozen. Je ziet dan ook meteen, nou ja….. je krijgt een idee, hoe dat wordt in jouw woonkamer.

Een hoekbank neemt meer ruimte in dan een gewone bank. Ook zit er nog veel verschil in formaat tussen een echte hoekbank of een rechte bank met een chaise longue eraan. Dit kan bijvoorbeeld ook slechts een kort stuk bank zijn waar je alleen je voeten op kunt leggen. Natuurlijk heel ontspannen om zo tv te kijken. Een echte hoekbank levert meer zitruimte op, wat weer heel handig is wanneer je visite hebt.

In een kleine woonkamer adviseer ik eigenlijk meestal een rechte bank, en dan ook eentje op pootjes. Dit oogt luchtiger, en je kunt er nog prima 1 fauteuil en een poef bij zetten.

hoekbank of gewone bank, lees hier het advies van mooie boel
Bron: fonQ.nl

HET MODEL VAN DE BANK

Bij het uitzoeken van een hoekbank of gewone bank, is het handig om ook goed na te denken over het model (dus niet alleen over het aantal zitplaatsen + grootte). Een model op pootjes met een smalle leuning aan de zijkant oogt een stuk kleiner dan een lomp model dat plat op de grond staat. Hoe meer vloer je nog ziet, hoe ruimtelijker je kamer oogt. Vooral in een kleine woonkamer is dit dus iets om rekening mee te houden. Wil je heel graag een hoekbank in een kleine woonkamer? Kijk dan eens voor een hoekbank op smallere poten en met smalle leuningen aan de zijkant.

Bron: fonQ.nl

STAPPENPLAN BANK KIEZEN

Tot slot mijn stappenplan bij het kiezen van een hoekbank of gewone bank. Als je deze stappen volgt, maak je in elk geval een weloverwogen keuze qua formaat en model. Ik laat even het verdere uiterlijk van de bank hierbij buiten beschouwing.

  • Bedenk goed wat je met de bank doet. Wat is de functie bank? Wil er liever alleen maar op liggen en hangen? Of wil je er ook op zitten als je visite hebt? Of moet je er ook een boek in kunnen lezen?
  • Bekijk banken in winkels en op internet, vraag bij vrienden na wat ze fijn vinden.
  • Denk groots, een klein bankje in een kleine kamer maakt het allemaal kleiner, maar een te grote bank past niet. Een bank op pootjes maakt het allemaal wat luchtiger wat goed past in een kleine woonkamer.
  • Wil je een bank waar je heerlijk in wegzakt of heb je liever een bank waar je echt “op” zit?
  • Ga proef zitten in een aantal winkels. Een comfortabele bank is erg belangrijk. Bij online winkels kan dit natuurlijk niet, maar er zijn vele winkels waarbij je een bank een aantal dagen op proef mag hebben.
  • Visualiseer de bank middels kranten op de vloer of met dozen.

Heel veel succes met het uitzoeken van een bank, en mocht je hulp nodig hebben bij de indeling van jouw woonkamer of een kleurtje? Je kunt mij ook altijd inschakelen. Klik dan hier!

Floor

Vind je het blog leuk van Mooie Boel en wil je Floor de interieurstylist op eenvoudige wijze steunen? Onze blogs bevatten geregeld affiliate links. Als je iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Floor een kleine commissie (jij merkt hier verder zelf niets van).