Railverlichting is helemaal terug van weggeweest. Wie had dat vroeger nou niet in huis? Zo’n opzichtige rails aan het plafond met van die bruine of oranje spots eraan. Wel handig want je kon ze alle kanten uitdraaien. En dat kan nu nog steeds. Maar er is nog meer mogelijk. Lees je even mee?

Er zijn een aantal verschillende systemen, iedere leverancier heeft zijn eigen variant maar er zijn een aantal basis railverlichting systemen en die ga ik aan je uitleggen.

Als je op zoek gaat naar een railverlichting, dan zal je de volgende termen tegen komen:

  • 1 of 3 fasesystemen
  • 1 en 3 circuit tracks

Wat is een Fase?

Helaas komt er nu een technisch verhaal, maar waarschijnlijk wordt het dan wel iets duidelijker uiteindelijk. In een standaard elektriciteitskabel met drie aders vinden we één fasedraad, één nuldraad en één aarddraad. De fasedraad is de draad die onder spanning staat ten opzichte van de aarde en de nuldraad. De fasedraad voert, samen met de nuldraad, de elektrische stroom van en naar de aangesloten apparatuur.

Bij 1 faserails loopt de elektriciteit maar tussen twee draden, de fasedraad en de nuldraad. Dit wil zeggen dat alle lichtbronnen op de rail samen aangestuurd worden en dus ook altijd samen gedoofd of aangeschakeld worden.

De 3 fasenrails werken drie fasedraden die elk apart met de nuldraad gecombineerd kunnen worden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om op je rail drie verschillende circuits te maken. Bijvoorbeeld spots, pendels zoals tafellampen en TL. Deze kunnen alle drie apart bediend worden. Om effectief de drie circuits van de 3 fasenrail te kunnen gebruiken, moet deze aangesloten worden op een vijfaderige elektriciteitskabel.

Voor en nadelen op een rijtje

Voor beide systemen valt iets te zeggen, maar ik geef zelf de voorkeur aan een 3-fasen systeem. Ik zet even de voor -en nadelen van dit systeem op een rijtje.

Voordelen:

  • 3 fasenrails bieden de mogelijkheid om drie verschillende circuits te creëren. Deze 3 circuits kunnen elk apart bediend worden.
  • Er is meer keuze in 3 fasearmaturen dan in 1 fase armaturen.
  • Een 3 fasenrail is makkelijker te installeren. Er is meer plaats om je kabels weg te stoppen en ze dekken het gat ook beter af omdat ze wat groter zijn. Ze zijn trouwens ook nog stabieler en steviger.
  • Met je 3 fasenrail hoef je natuurlijk geen 3 circuits te creëren, je kan ze ook gebruiken als 1 of 2 fasenrail.
  • Op een 3 fasenrail kan je driemaal zoveel vermogen installeren.

Nadelen:

  • 3 fasenrails kosten iets meer dan 1 fasenrails
  • Omdat er een extra knop op de basis zit, zou het er volgens sommige mensen iets minder fraai uitzien. Is mij trouwens nog nooit opgevallen.

Inmiddels maak ik professionele lichtplannen, ik heb ze al regelmatig toegepast in mijn plannen en de klanten zijn er erg enthousiast over.

Het voordeel van een railverlichting in huis, je kunt er bijvoorbeeld de kunst aan de wand mooi mee uitlichten, of die mooie foto’s van de kids of van de vakantie. De railverlichting kun je ook goed in de keuken gebruiken, je kunt er het werkblad extra mee belichten maar ook de keukenkastjes. Denk ook aan de walk-in closet, hoe mooi is om de alle kleding goed te verlichten.

Mocht je graag railverlichting toe willen passen in jouw interieur, mag je mij gerust vrijblijvend een bericht sturen, we komen er samen altijd uit. Tevens ben je bij Mooie Boel op het goede adres om jou interieur is een flinke boost te geven tijdens jouw verbouwing, verhuizing of restyling. Jouw interieur is bij mij in goede handen.

Voor heel veel tips en inspiratie kun je terecht op de pinterest pagina van Mooie Boel.