Hoe is deze Scandinavische woonstijl ontstaan? In Scandinavië is het in de wintermaanden bijna de hele dag donker, de inwoners hebben een enorme behoefte aan licht in het huis, daar komt o.a. deze stijl vandaan. Een enorme hoeveelheid aan bossen in Noorwegen, Zweden en Finland waar veel hout vandaan komt. Dit hout wordt ook gebruikt in de meubel, interieur en woon industrie.

De echte Scandinaviërs begonnen met het gebruik van natuurlijke materialen want dat was goedkoper. Tevens konden ze van wol, dierenvachten en leer hun interieur uitrusten met warme elementen tijdens de koude winters. Natuurlijk hoeven wij hier in Nederland ons interieur niet te bekleden met dierenvachten om het warm te houden, maar het is toch interessant om te weten waar nou deze trend vandaan komt.

Het gebruik van natuurlijke materialen

Er wordt vooral gebruik gemaakt van van houtsoorten zoals dennen, essen en eiken, ze probeerden zoveel mogelijk op te gaan in de natuur en daarmee hebben ze ook nog eens een zeer duurzame oplossing gevonden, je kunt wel stellen dat hun de voorlopers zijn van duurzaam interieur en het behoud van onze wereld.

Licht en rustige kleuren

Doordat het in de wintermaanden bijna de hele dag donker is, zien ze vrijwel nooit de zon en zijn de dagen donker en grauw. Om deze reden hebben de Scandinaviërs slimme manieren bedacht om zoveel mogelijk licht in huis te halen. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van lichte neutrale kleuren, grijze, beige, lichtblauwe of licht groene tinten. Pasteltinten komen ook vaak voor in deze trend. Houdt rekening met het kleurgebruik dat het vooral rust en openheid uitstraalt. Er zijn nog meer manieren om het licht in huis te halen. Zorg ervoor dat er geen grote meubels voor het raam gezet wordt en maak gebruik van licht doorlatende raambekleding.

Minimalisme

De Scandinavische woonstijl kenmerkt zich ook door het minmalisme, de reden hiervoor is dat de huizen in eerste instantie allemaal niet zo groot waren en moesten op een slimme manier ingericht worden. Alle meubels moesten een functie hebben en de accessoires moeten tot een minimum beperkt worden. dat betekend nou niet dat wanneer je deze stijl toepast in huis dat er bijna geen accessoires mogen staan. Het gaat er juist om dat je de boel niet vol zet maar dat je pronkstukken gebruikt. Het is belangrijk dat je woning zo ruim mogelijk oogt.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie over een scandinavische woonstijl? Kijk dan eens op mijn pinterest, hier staat veel inspiratie op.

Wist jij dat ik een compleet interieur voor jou kan ontwerpen met een Scandinavische stijl? Zelfs met een Flitsadvies help ik je al een flink stuk op weg.