Het is tijd voor een tapijt

De kerstboom en de kerstspullen eruit, kamerplanten erin. Wat dacht je van een mooi tapijt erin? Een tapijt is een echte sfeer maker, het geeft je een warm intiem thuis gevoel, je bakent optisch een plaats in een grote ruimte af, en met een tapijt kun je nog duidelijker maken wat voor een stijl jouw interieur heeft. Tegenwoordig zijn er tapijten in vele kleuren en maten, op maat te maken, handgemaakt en in verschillende diktes, denk bijvoorbeeld aan hoogpolige tapijten. Er is echt voor ieder interieur wel een gaaf vloerkleed te krijgen.

Ik persoonlijk ben helemaal weg van de tapijten van Rozenkelim, zij hebben tapijten in allerlei soorten, kleuren en materialen. Van vintage vloerkleden, patchwork vloerkleden tot Perzische tapijten en die hele toffe berbers vloerkleden uit Marokko.

De meeste vloerkleden zijn handgemaakt en de Perzische kleden hebben zelfs een paspoort, daarin kun je zien wanneer ze zijn gemaakt en waar het vandaan komt, kortom een vloerkleed met geschiedenis. De vloerkleden komen uit Turkije, Marokko, Moldavië en andere oosterse landen. Alle Rozenkelims, Berbers en vintage vloerkleden zijn uniek. Er is slechts één exemplaar beschikbaar. Tegenwoordig biedt Rozenkelim.nl – Authentieke kelim tapijten voor scherpe prijzen doordat ze een aantal prachtige kleden hebben laten namaken. Je kunt er nog steeds terecht voor de schitterende handgemaakte kleden, maar nu ook voor replica’s.

Zoveel kleden, maar hoe kies je het juiste vloerkleed?

Dat is niet makkelijk, er is ontzettend veel keus en het is belangrijk dat het kleed ook goed bij het interieur past. Nu kun je natuurlijk naar de winkel van Rozenkelim gaan, maar je kunt natuurlijk ook mijn tips bekijken en online Rozen kelims, patchwork tapijten, recoloured tapijten, authentieke kelim kussens, direct leverbaar uit voorraad bestellen.

Hieronder volgen 5 tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van een tapijt:

1. Waarom zou jij graag een vloerkleed wensen? Wat is de functie.

Tip 1 : Bedenk goed wat de functie van jouw vloerkleed is. Zoek je een kleed omdat het nog een beetje hol klinkt in de ruimte? Of om lekker op te zitten met je kont? Of bijvoorbeeld een verbinding te maken met andere meubels in de ruimte? Er zijn vele redenen, maar het is belangrijk om dat even van te voren te bedenken.

2. Vorm van je vloerkleed

Tip 2: En dan mag je na gaan denken over de vorm, er zijn rechthoekige, vierkanten en ronde kleden. Wil je een soort eilandje creëren van de zithoek? Kies dan voor een groot kleed die alles verbind. Je kunt ook verschillende ronde kleden met elkaar combineren en laten overlappen. Wil je juist de lengte van de ruimte benadrukken? Kies dan voor een langwerpig kleed en bekijk goed of je hem dan in de breedte of in de lengte weg gaat leggen. Als je het kleed in de lengte legt in een smalle ruimte dan oogt de ruimte nog smaller maar als je een kleed juist in de breedte legt dan benadruk je juist de breedte en lijkt de ruimte veel breder. Dus denk ook goed na over de vorm en wat het doet.

3. Tip voor de juiste afmeting van je vloerkleed

Tip 3: Als je dan weet wat de functie en de vorm is, mag je gaan nadenken over de afmetingen. Zorg ervoor dat je kleed niet te klein is maar ook niet te groot. Zorg ervoor dat hij buiten de bank uitsteekt als je een eilandje wil maken. Wil je alleen een kleed onder de salontafel kies dan voor een kleed net buiten de tafel uit steekt. Wil je onder de eettafel een vloerkleed, houdt er dan rekening mee dat het kleed minimaal 60 centimeter uitsteekt. Dit zorgt ervoor dat het aan- en uitschuiven met de stoelen wat makkelijker gaat.

handgeweven vloerkleed
Handgeweven Rozenkelim uit Moldavië

4. Juiste kleur van je tapijt

Tip 4: Nu weet je de functie, vorm en afmeting, nu nog bedenken wat voor een kleur je zou willen. Wil je dat jouw tapijt precies in het kleur schema van jouw inrichting past? Of bijvoorbeeld juist een kleed met contrasterende kleuren, dat zijn kleuren die tegenover elkaar in de kleuren cirkel liggen en waar een duidelijk verschil is in kleur. Je kunt ook kiezen voor een neutrale kleur.

5. Zo kies je je materiaal van je vloerkleed

Tip 5: Nu weet je meer over de functie, vorm, afmeting en kleur, dan mag je nu nadenken over het materiaal. Wil je een wollen kleed? Wil je een kleed met een printje? Of een kleed wat lekker hoogpolig is of juist laagpolig. Handgemaakt? Of bedrukt? Het kan allemaal niet gek genoeg.

En dan heb je de boel op een rijtje, dan mag er geshopt worden. Neem gerust een kijkje bij Rozenkelim.nl – Authentieke kelim tapijten voor scherpe prijzen.

Heb je daarna nog meer inspiratie nodig? Neem dan een kijkje op mijn pinterest pagina.

Wordt alle info je teveel en zie je door de bomen het bos niet meer? Schakel dan de hulp in van Floortje van Turnhout, interieurstylist. Ik kan je goed helpen om de juiste tapijt bij jouw interieur te vinden. Neem gerust vrijblijvend contact met me op.