Je brengt er waarschijnlijk meer tijd door dan je zou willen: je werkplek. Dan is het wel zo fijn dat het een sfeervolle ruimte is, wat er voor zorgt dat het een fijne werkomgeving is. Ga jij jouw werkplek inrichten? Ik geef jou tien tips die jou helpen om van jouw werkplek en leuke ruimte te maken.

Tip 1 Voldoende verlichting

Daglicht is gezond en fijn om bij te werken. Helaas is de aanwezigheid van daglicht niet vanzelfsprekend voor elke werkplek, en er wordt vast ook wel ‘s avonds gewerkt. Daarom is de juiste verlichting onmisbaar op je werkplek. En je gaat dan toch opnieuw je werkplek inrichten, Led verlichting is een prettige en duurzame oplossing. Led verlichting gaat niet alleen langer mee, ze zijn ook beter voor het milieu en vriendelijk voor je ogen. Dan bedoel ik in vergelijking met het licht van TL-buizen.

Tip 2 Bescherm je privacy

Zorg voor een goed afgeschermde werkplek en aparte vergaderruimtes. Het is namelijk gebleken dat een zogenaamde “kantoortuin”, wat een rare naam, ik zie dan iets heel anders voor me dan waar dit woord voor bedoeld is, maar enfin…. een kantoortuin, het is trouwens een open ruimte waar veel medewerkers samen zitten. Het is er lawaaierig, je verstaat elkaar slecht, je kunt je niet zo goed concentreren en er is een gebrek aan privacy.

Tip 3 Vermijd vierkante vormen

Wist je dat ronde vormen in het interieur een kalmerend effect hebben? Denk dan niet meteen in alleen maar cirkels, maar bijvoorbeeld ook ronde hoeken. Mensen kunnen zich beter ontspannen in een ruimte waar veel ronde vormen zijn. Vermijd daarom het gebruik van rechte hoeken op je werkplek en voeg meer ronde vormen toe zoals een bureau met afgeronde hoeken, bolvormige verlichting en ronde of ovale vergadertafel.

Tip 4 Een goed uitzicht

Een dagelijkse wandeling is misschien niet haalbaar, alhoewel een wandeling in de natuur het geheugen met 20% verbetert, je werkplek hierop aanpassen met een uitzicht op de natuur is al een prima alternatief, een afbeelding van een vergezicht in de natuur verbetert niet alleen je cognitieve functies, ook het stressniveau wordt daarmee lager.

Tip 5 Plant een plant

Niet alleen op een poster maar ook in het echt doet de natuur het goed. Zorg voor veel planten om je heen. Uit onderzoek is gebleken dat minimaal 4 planten om je heen, de concentratie verbetert. En het staat ook nog eens hartstikke leuk.

Tip 6 Persoonlijke touch

Wist je dat medewerkers die zelf hun werkplek in mogen richten het meest productief zijn? Ze voelen zich dan meer thuis en zijn productiever dan hun collega’s die in een kale minimalistische ruimte werken. Vraag dus gerust aan jouw baas of je aan de slag mag, en misschien krijg je wel een budget om jouw werkplek in te richten zoals je wil.

Ik kan jou helpen jouw werkplek inrichten, met de juiste kleuren, verlichting en indeling kom je al een heel eind.

Een persoonlijke werkplek draagt bij aan de tevredenheid van een medewerker. Jij dus!

Tip 7 Ga er maar eens voor zitten

Echt hoor, een goede bureaustoel is echt heel erg belangrijk, je brengt er tenslotte vele uren zittend door. Kies daarom een stoel die in hoogte en zitdiepte verstelbaar is. Ook de rugleuning en armleuningen moeten in te stellen zijn. Er wordt een onderstel met vijf poten aangeraden, voor een optimale stabiliteit en een gasveerconstructie. Kijk voor specifieke eisen op de site van ARBO

Tip 8 Het juiste bureau

Ook de keuze voor een goed bureau is een belangrijke afweging. Een aantal puntjes waar je op moet letten:

  • De grootte van het blad, zorg dat er een groot beeldscherm (1 of 2) op kan staan, papierwerk en een kopje koffie.
  • De hoogte van het bureau, liefst verstelbaar, dat je zitten en staan kan afwisselen.
  • Bergruimte
  • Kleur
  • Stijl

Ook hier geldt, even kijken op de site van de ARBO. Hier staan de juiste adviezen omtrent regeltjes en wetjes voor de aanschaf van kantoormeubilair.

Ik heb vorig jaar mijn studio ingericht, ik heb een zit/sta bureau hiervoor aangeschaft, ik kan je vertellen dat ik er heel erg blij mee ben. Ik kan lekker afwisselen, wil ik zitten ga ik zitten maar wil ik ff de benen strekken dan ga ik staand werken. Heel blij mee!

Tip 9 Structuur

Een netjes opgeruimd bureau wijst op verantwoord gedrag, een gestructureerde aanpak en zorgt dat je rustiger kan werken. Organiseer daarom je papieren, pennen en kantoorartikelen in handige opbergers en zorg voor een wandkast of trolley.

Tip 10 Vergeet je vrije tijd niet

Of je nu 16 of 40 uur per week werkt, ontspanning is erg belangrijk. Vergeet daarom ook niet om een “leuk” of “komisch” element toe te voegen aan jouw werkplek. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een gekke foto of doe is iets geks, een hangmat of een zitzak. Even plaats nemen in de hangmat kan je een flinke inhaalslag opleveren.

Kijk ook eens op mijn Pinterest voor nog meer inspiratie en ideetjes. Deze tips kunnen je vast al een beetje op weg helpen bij jou project “werkplek inrichten”.

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen op Insta, Facebook en Linkedin, daar hou ik iedereen op de hoogte met mijn laatste nieuwtjes en project updates.